14 aprilie 2007

Cinema

Dupa un sfarsit de saptamana magnific, de Paste, in care am avut nevoie sa ne odihnim in urma diverselor viroze si altor saptamani foarte incarcate, in ziua in care am decis sa imi iau putin concediu pentru a iesi cu fetele, vremea s-a stricat complet. A plouat marunt, ori cu galeata, ori in rafale, ori cu soare, de trei zile incoace.
Asa ca ieri, vazand ca nu este chip de mers la plaja, mi-am luat inima in dinti si am dus fetele la singurul film pentru copii de scoala primara care rula in oras (un sngur film pentru doua saptamani de vacanta, e tare putin).
Am vazut desen animat cu personaje in 3D, numit Meet the Robisons (Faceti cunostiinta cu familia Robinson, in traducere cuvant cu cuvant).
Un baietel este abandonat dupa nastere la poarta unui orfelinat, unda sta pana la 12 ani. Baietelul, Lewis, devine pasionat de tehnica si construieste tot felul de aparate, care mai de care mai aiurite. Pasiunea lui il face sa apara inadoptabil in ochii potentialilor parinti adoptivi.
Lewis este destul de disperat de situatia aceasta, pana in ziua cand - din viitor - apara un baietel de 13 ani, care ii face cunostiinta cu familia lui, bizara excentrica, curioasa, dar foarte iubitoare, familia Robinson. Baietelul venit din viitor, Wilbur, il anunta pe Lewis ca are o misiune extrem de importanta, sa isi repare si protejeze ultima lui inventie, masina de citit memoria, pe care un 'rau', venit si el din viitor, vrea sa o treaca pe numele lui. Urmeaza calatorii intre trecut si prezent, rasturnari de situatie destul de rapide (la un moment dat, 'raul' numit Omul cu palaria rotunda, aduce un Tiranosaurus rex, din trecut), mai pentru intelegerea unor pustoaice de mai putin de 8 ani, care inca nu sunt perfect fluente in engleza... Lewis descopera ca aiurita familie Robinson este de fapt familia lui si ca baietelul este propriul sau fiu,.. cu conditia sa faca alegerile corecte, in prezent.

Cred ca eu m-am amuzat mai bine decat fetele, dar tututor ne-a placut filmul. Iar K. a stat lipita de scaun, nemaipomenit de cuminte.

08 aprilie 2007

Paste



Duminica de Paste este pe sfârsite. A fost o superba zi de toamna, calda si usor noroasa. Fetele au inceput prin a admira rasaritul, care se vede numai din camera lor, iar apoi au fugit sa caute oua de ciocolata in gradina (m-am sculat din timp pentru a la imprastia in iarba..daca le puneam de seara, ar fi fost probabil mancate de vizitatorii nocturni).
Dupa ce s-au indopat cu cozonacul facut ieri seara (cozonac cu nuci si zmeura -congelata- o creatie ad hoc in amintirea cozonacilor cu nuca si visine pe care ni-i facea Mama Lena) au iesit sa il ajute pe gradinarul singaporez, care vine de doua ori pe una sa taie gardul viu si sa intretina florile.
P. si I. au fost sa ia un suc si o cafea la coltul strazii (maine e turul lui K.) iar K. a mers sa ofere cozonacul lui Anna, vecina noastra adorabila de peste drum. Ieri fetele primisera oua de ciocolata de la Anna si de la sotul ei asa ca au vrut sa le multumeasca impartind cozonacul cu ei.
Eu am facut o siesta de la 10 la 11, dupa care am inceput sa experimentez pentru a vopsi - in sfârsit - ouale de Paste. Reusita a fost aproximativa : cine a mai vazut oua de Paste reusite, incondeiate cu colorant alimentar, insa am multumit in gândul meu Adinei C. pentru ideea de inlocuitor de vopsea de oua. Promis, la anul, daca vom mai fi pe aici, voi cere un pachetel special din Romania, cu vopsele de oua.
Dpa multe experimentari, am ajuns la concluzia ca cea mai buna tehnica este sa fierbem ouale in vopsea si apoi sa le lasam sa se usuce perfect. Fetele s-au amuzat putin cu pictatul, au inventat tot felul de alte tehnici, in faza 'experimentala' insa pana la urma am terminat treaba singura.

Dupa amiaza (masa a fost simpla, cu cartofi, friptura de miel si salata de castraveti-rosii-ardei) am oferit cateva oua rosii vecinului de alaturi si am primit o meat pie imensa (un imens foetaj umplut cu carne din carnati) si ferbinte, de la Anna. Inca nu stiu cine o va mânca pe doamna placinta, care miroase superb, dar nu face parte din cultura noastra alimentara. Poate va trece cu muuult ketch-up?

Ne-am terminat seara in liniste, cu fetele care s-au uitat pentru a zecea oara la Peter Pan. Am sunat si doua strabunici din trei. Mai ramâne sa sunam la Râmnic.

Paste fericit tuturor!