19 aprilie 2006

Pasti

A trecut prima duminica de Paste. Duminica viitoare e randul ortodoxilor si greco-catolicilor...
Vacanta fetelor a inceput vineri, in Vinerea mare catolica, protestanta, etc., care est ezi libera aici. Am stat pe acasa si ne-am odihnit. Sambata am fost pe insula Waiheke. Am luat vaporul la 10 dimineaata din centru si peste 35 de minute eram pe insula. A fost mare aglomeratie deoarece de Pasti, in fiecare an, pe Waiheke are loc un festival de muzica, mai ales jazz. In anii trecuti, concertele aveau loc la micile restaurante deschise in viile de pe insula. Restaurantele au aparut cu cativa ani in ruma, ca sa permita curiosilor sa guste vnurile locale, chiar pe locul unde sunt produse. In plus de vin, unele ofera paine cu ulei de masline, din maslinii care cresc pe insula, cafea, si mici gustari. Majoritatea viilor sunt pe partea mai salatica a insulei si cred ca este fantastic sa asculti un concert privind marea de pe o terasa, si de cealalata parte, sirurile de vita de vie. Din pacate, anul acesta concertele erau concentrate in golful unde ajunge vaporasul de pasageri, sub un cort de circ alb. Mult mai putin tentant decat daca ar fi fost raspandite in vii... si am decis ca muzica 'la cort' nu ne intereseaza.

In schimb, i-am vizitat pe Rod si Liana si am luat pranzul (barbecue, masa kiwi tipica atunci cand au invitati) la ei. Liana ne-a facut o excelenta salata iar Rod a prajit carnea, plus rosii, ceapa, ciuperci si dovlecei, pe gratar. Iepurasul de Pasti a venit in gradina Lianei si a ascuns cate doua oua de ciocolata pentru fiecare copil. Toti patru au fost foarte fericiti sa isi caute ouale.

Dupa masa am plecat la plaja. Vremea era vantoasa insa valurile nu erau mari. K. s-a imbaiat in ciuda apei reci.. a fost singura, din cei patru copii, care s-a aruncat cu capul inainte in valuri. cerul era inorat iar marea stralucea ca si otelul, o culoare cum nu am mai vazut pe Waiheke. Copiii au sfarsit prin a se juca in nisip, pe plaja : au facut un vulcan si apoi l-au sapat. Cand nuam mai putut de frig, ne-am intors la bach-ul familiei G si am luat un ceai, dupa care R. ne-a depus la ferry. Noaptea cade acum pe la ora 6 seara si am facut traversarea in ferry, pe punte, aproape pe intuneric. K. a admirat luminile vapoaraselor si orasului, in timp ce sora ei dormea dusa, infasurata in cearsaful de plaja, ca sa apere de frig si de spuma valurilor. Din autobuz, mergand spre casa, fetele a admirat turnul televiziunii, care acum e luminat in albastru, si care e este tare drag deoarece il vad de pe fereastra camerei lor.

Duminica, a fost o zi cu zero activitati, insa seara l-am avut cu noi pe Vlad, fiului prietenilor nostri clujeni, care mergeau la un concert U2. Cu copiii, ne-am organizat os eara de cartofi prajiti si filme, fetele au adormit la ora 9, insa Vladut si P. au stat de povesti pana la miezul noptii.