28 decembrie 2006

A venit vara

In sfârsit a venit vara. Fetele sunt in vacanta de o saptamana, deja. Copiii de scoala primara au terminat anul scolar in 20 decembrie si anul urmator incepe in 7 februarie 2007.

Amandoua fetele au progresat la scoala, desi in domenii distincte. K. a invatat sa se poarte in clasa iar catre sfarsitul anului a inceput sa scrie. Intre timp a invatat sa se exprime in engleza si in franceza, ceea ce nu e deloc neglijabil. Uneori am impresia ca pustoaica poate sa manipuleze doar doua limbi, simultan. La Berlin, vorbea germana si romaneste. Aici vorbeste franceza si engleza. In timpul vacantei, incercam sa readucem nivelul limbii romane macar la ceea ce era acum un an, insa nu e usor.

I. a inceput sa scrie si sa citeasca in engleza si franceza: citeste la nivelul 7 in franceza si nivelul 3, adica de clasa I, in engleza. Ca o idee generala, un copil trece prin 17 nivele de lectura pana cand poate sa citeasca cu incredere texte noi. Deci putem spune ca e cam la nivel de clasa a II-a in franceza. A progresat destul de bine la matematica, dar inca nu e gata sa faca inmultiri. Spre comparatie, K. este la nivelul 2 in franceza si la nivelul 3 in engleza, la citit, dar nu scrie pe departe asa de bine ca si I.

P. si cu mine avem vacanta pana in 3 ianuarie, insa P. va trebui sa stea cu fetele si dupa aceasta data. Concediul meu se termina in 2 ianuarie, iar al lui abia a inceput. In 15 ianuarie va incepe programul de vacanta de la scoala, iar fetele vor participa 2 sau 3 zile pe saptamana. Speram ca vor putea sa mearga la film sau la alt soi de iesire o data pe saptamana si sa inoate in piscina scolii in cealalata zi de holiday programme, daca se indrepta vremea.

Vara a fost destul de rece pana acum. Saptamana trecuta temperaturile nocturne erau temperaturi de iarna, intre 9 si 10°C si dormeam cu doua plapume.
In timpul zilei, temperatura ajungea cu greu la 17-18°C. Din iunie incoace, temperaturile au fost neobisnuit de joase, si pentru iarna, dar si pentru vara-primavara. Cu un pic de noroc, speram sa fie mai cald in ianuarie.

Saptamana trecuta, greierii 'de zi', numiti cicada in engleza (cigale in franceza), au inceput sa prinda putin curaj si sa cante. Pana atunci, nici nu au indraznit sa iasa din crisalide:
http://mulubinba.typepad.com/mulubinba_moments/cicada.jpg. Probabil le era prea frig.
P. si cu mine ne-am spus ca atunci cand cicada incep sa cante, a venit in sfarsit vara, dar se pare ca o multime de kiwis gandesc la fel.

Inainte de Craciun, la birou au fost o multime de mese si de ceaiuri, incat m-am mirat ca nu m-am ingrasat. A fost o masa a personalului, la un hotel chic, un barbecue al facultatii, un ceai oferit de Universitate, un pranz indian la o colega, un alt pranz cu tarte, cadouri si cantece de Craciun (eu m-am ridiculizat cu Petit Papa Noel) si o gramada de ceaiuri mai maruntele.

De Craciun, am fost invitati la R. si L., tot la un barbecue pe Waiheke, dupa excelentul lor obicei.
In absenta lui R., care bantuie mereu prin strainatate, doamna lui si copiii ne viziteaza destul de des. Fetele se inteleg foarte bine cu cei doi copii, eu povestec cu L., iar baietelul il adora pe P.

In ultimele 6 luni, vizitele lui L. cu copiii au fost cam singura noastra forma de socializare. Data fiind oboseala acumulata dupa un an de tranzitie, intre pregatirea plecarii de la Berlin si acomodarea la Auckland. In plus, desi oficial lucrez cu numai 80% de norma, in realitate am lucrat o norma aproape intreaga in ultimele doua luni, si - de regula - am ajuns extrem de tarziu acasa: la ora 6 seara in loc de 4. Fetele au mers 3-4 zile pe saptamana la after-school care, programul de joaca de la scoala, care le place foarte mult; insa mi le lasa flamânde (primesc o gustare de la scoala, insa din cauza ca iau masa de pranz sub forma de sandwhich-uri au vrem sa flamânzeasca) si extrem de obosite. Cand ajungem acasa se arunca pe mancare si apoi sunt foarte obosite, cand e vorba sa isi faca temele. Cred ca de anul viitor il vor lasa pe P. sa pregateasca fetele pentru scoala, dimineata, iar eu voi lucra de la 8 la 2:30, ca sa pot sa le iau acasa la 3, cand se termina orele.

Duminica trecuta, pe Waiheke, I. a vaslit ca o campioana, cu kaiakul de 4m50 pe care R. il adusese ca sa plimbe copiii. Sper sa ii gasesc un curs de vaslit in timpul vacantei. Pacat ca un astfel de kaiak costa cam 1000 de dolari (500 de euro). Ar fi fost o idee buna sa avem unul, dat fiind ca langa casa noastra nu se poate inota in mare (din cauza poluarii reziduale - apa de canalizare debordeaza in pâraiele car ese varsa in golfulet, atunci cand ploua torential). Insa fundul este extrem de plat, adanc de 1 metru maximum, si deci adecvat pentru vaslit. In fine, poate cand vom creste mai mari...

Deocamdata fetele se vor multumi cu o piscinuta de 50 de cm adancime pe care le-a adus-o Mos Craciun si care a fost in sfarsit montata astazi.

Inca nu stim daca facem ceva deosebit de Anul Nou. Deocamdata suntem in carantina de paduchi, pana poimaine, cand voi face al doilea tratament fetelor. Am descoperit o bestiola care semana cu un paduche urias(2.5 mm) in capul meu, deci am pus pe toata lumea la tratament. Se pare ca paduchii sunt destul de frecventi in scolile de aici. In timpul anului, am primit cel putin 4 alerte de la scoala, insa fetele nu fusesera contaminate, pana acum. In parul lui K. nu am gasit nimic dupa controlul cu pieptenele electric (despre care se spune ca electrocuteaza paduchii si nimfele lor) si cu pieptenele metalic special (de altfel nici un parul meu nu am gasit nimic altceva decat bestiola nr. 1) , insa nu pot sa am nici o certitudine cu parul, sua mai degraba tufisul, lui I.

Astazi vecina noastra de peste drum, Anna, a venit sa le aduca fetelor cadouri de Craciun. Mereu le rasfata pe fete (pe K. am prins-o traversand strada ca sa ii duca flori lui Anna si sa primeasca in schimb dulciuri - grrr !) si pe undeva m-as bucura daca ea si Jamie, sotul ei, ar putea fi un soi de substitut de bunici pentru pustoaice... Poate reusim sa ii invitam la o masa de Anul Nou.

Pana atunci,

La Multi Ani tuturor si fie ca 2007 sa va aduca sanatate, impliniri si mai ales fericire !