14 aprilie 2006

Vacante

De astazi fetele au 12 zile de vacante. I. a incheiat cu bine primul trimestru de scoala (aici sunt 4 trimestre), iar K. un trimestru agitat.

Maine ii vizitam pe R. si L. pe Waiheke, duminica ne odinim, luni avem musafiri iar de marti incolo vrem sa alternam piscina cu vizite la gradina zoologica si cu vizite in oras. Fetele nu cunosc inca orasl si as vrea sa vizitam putin.

*

***

Articolul despre Auckland pe locul al cincilea in lume la calitatea vietii - despre care scriam in 10 aprilie - a suscitat zeci (poate sute ?) de scrisori de protest trimise ziarului NZreo 20 de trasee diferite, care acopereau tot oraul s Herald. Auckandezi get-beget sau proaspat instalati au spus tot acelasi lucru : cei care a facut ancheta si clasamentul cu siguranta nu au trait in Auckland. Ceea ce inseamna ca este mult loc de mult mai bine.

Am primit saptamana aceasta un fel de ziar-circulara trimis locuitorilor din partea consiliului municipal...in care erau descrise proiectele pentru a imbunatati transportul in comun. Pana in 2008 orasul vrea sa cumpere trei trenuri si sa renoveze 13, dupa ce tocmai a suprimat o linie de tren. Cand ma gandesc la Berlin care pentru aceeasi suprafata si aproximativ acelasi numar de locuitori are trenuri urbane (S-Bahn) din 10 in 10 minute, pe 20 de trasee diferite, mi se face un pic rusine cu orasul nostru unde aproape ca nu rezisti fara masina.

Dar destula miorlaiala. Nu am decat sa imi fac permisul de conducere, ca si orice kiwi care se respecta.

11 aprilie 2006

Orasul Auckland, pe locul cinci in lume pentru calitatea vietii

Un articol din New Zealand Herald, cotidianul regiunii Auckland-ului, comenteaza un studiu anual, realizat de Mercer, privind calitatea vietii in marile orase ale lumii.

Fiecare oras primeste o nota pentru 39 de factori distincti, dintre care situatia politica, sociala, economica, aspectele legate de mediul inconjurator, siguranta persoanelor, sanatate, transporturi publice si alte servicii publice.

Toate sunt bune si frumoase, dar ma intreb daca studiul a tinut seama si de suburbiile foarte dificile, din sudul orasului, sau au decis ca acestea apartin de oraselul Manukau deci nu trebuie considerate aucklandeze.

Intr-un alt studiu, publicat in octombrie 2005, unde era estimat costul vietii, Auckland-ul era cam pe locul 76, imediat dupa Berlin si inainte de Hamburg si Munchen.

Studiile acestea trebuie privite insa doar ca un reper. Scopul lor declarat fiid sa ajute marile companii sau guvernele in a estima calitatea vietii angajatilor lor pe care ii trimit in strainatate.

A pune Geneva pe locul doi cind criza imobiliara prin care trece orasul de 15 ani nu este rezolvata, sau Auckland-ul pe locul 5 cand sunt inca suburbii (indepartate) unde nu e bine sa circuli noaptea, mi se pare destul de optimist.

Daca vreti sa cititi articolul din ziar:
http://www.nzherald.co.nz/section/6/story.cfm?c_id=6&objectid=10376885


Auckland number 5 in world for lifestyle


11.04.06
Best and worst

Auckland and Wellington are among the top 12 places in the world to live, according to an annual ranking of the world's cities by quality of living.

Mercer's annual Worldwide Quality of Living Survey, covering 215 cities, helps governments and multinational companies place employees on international assignments.

Each city is ranked based on 39 criteria, including political, social, economic and environmental factors, personal safety and health, education, transport and other public services.

Cities are compared with New York, which has a base index score of 100.

Zurich was ranked the best city to live in, while Baghdad was the worst.

Auckland and Wellington both moved up the rankings this year. Auckland went from eighth last year to fifth, on a score of 107.3, and Wellington moved up from 14th to 12th with a score of 105.8.

The moves were mainly due to strong internal stability relative to other cities.


Best and worst

1. Zurich, Switzerland.
2. Geneva, Switzerland.
3. Vancouver, Canada.
4. Vienna, Austria.
5. AUCKLAND, New Zealand.
6. Dusseldorf, Germany.
7. Frankfurt, Germany
8. Munich, Germany.
9= Sydney, Australia.
9= Bern, Switzerland.
12. WELLINGTON, New Zealand.
17. Melbourne, Australia.
24. Dublin, Ireland.
27. Honolulu, United States.
33. Paris, France.
35. Tokyo, Japan.
39. London, England.
46. New York, United States.
215. Baghdad, Iraq.