24 februarie 2006

Aventuri cu transportul public aucklandez

Ieri, dupa o saptamana aventuroasa, in care autobuzul nostru nu si-a facut aparitia de loc si ne-a intarziat sistematic la scoala, am uitat, in ultimul autobuz spre scoala, .. sacul de scoala al lui I.

Asa ca, impreuna cu K. si datorita unui sofer de treaba, am facut o excursie la depou. Unde, evident, am profitat sa semnalez (pentru a nu stiu cata oara) absenta, timp de 3-4 zile, a lui 028 eXpres de la ora 8:25 dimineata, singurul autobuz care ne duce direct la scoala.

In mod ciudat, autobuzele fac traseul direct pana la scoala dimineata devreme, seara dupa 5 si la sfarsitul saptamanii, deci in restul vremii trebuie sa schimbam doua autobuze pana ajungem sau revenim de la scoala. Iar saptamana aceasta, o data, am avut nevoie de 2 ore pentru cei 2,8 kms de urcus si coboras care ne separa de scoala.

E suficient sa astepti 20 de minute sa vina un bus, sa ratezi legatura (cele doua linii nu sunt coordonate!) si urmatorul bus de legatura sa aiba intarziere...ca se face o ora pana acasa. Insa 2 ore, chiar nu stiu cum am reusit.

In sfarsit, in toata aceasta saga (obositoare) am fost foarte placut surprinse sa aflam ca soferul de bus, cel care a gasit sacul lui Irène, s-a oprit pe traseu ca sa incerce sa il lase la scoala. Unde (pentru a-l face fericit pe Murhy) persoana care era la ghiseu nu a recunoscut numele fetitei, scris cu litere de tipar pe o eticheta prinsa de sac. Soferul a trebuit sa sa intoarca in bus cu sacul si fara multumirea de a fi facut o bucurie unui copil.

Tot raul spre bine, insa, drumul meu la depou sau reclamatia transmisa ieri prin telefon si-au facut efectul, astazi de dimineata 028X era prezent la apel. (Insa noi luasem 035 de 8:10, cu care trebuie sa schimbam la jumatatea drumului) ca sa fim sigure ca nu suntem in intarziere !!!)

Concluzia esta ca autobuzele sunt sub influenta a prea multi factori aleatori si ca vom face ca toti ceilalti aucklandezi, ne vom cumpara o masina. Studiem acum un Nissan, iar poate duminica mergem la targul de masini. Patru-cinci ore de transport pe zi, ca sa duc si sa aduc copiii, sunt prea multe chiar si pentru rabdarea mea de fier. Fara sa vorbim ca ma costa 12 dolari pe zi (eu) plus 3.60 dolari pentru I 8si tot atata pentru K, de saptamana viitoare), daca nu avem abonamente.