24 iunie 2006

Iarna

Prima zi de iarna a venit, si a trecut. E destul de derutant sa ma gandesc la 21 iunie ca la ziua de inceput al iernii, pentru ca toate reperele sunt inversate. Prefer deci sa ma las dusa de zile si sa ma gandesc la data numai cand e necesar. Se pare ca iarna e una dintre cele mai reci din Noua Zeelanda, in ultimii 10-15 ani. La munte, la peste 900 de metri altitudine, este deja zapada si in Insula de Nord.

Ieri, dupa ce incalzisem cu doua calorifere electrice, care au fonctionat toata ziua, in plus de cuptorul aragazului, care si el a fost pus la treaba din cand in cand. seara tremuram sub plapuma. Insa astazi, cu aceleasi temperaturi ca si ieri (in plus 4 grade doar asta nopate) e o zi magnifica. La soare fetele au iesit in maneca scurta, iar la pranz a trebuit s am abat cu ele ca sa nu se balaceasca in bazinasul gonflabil. Se pusesera in costum de baie si i cepusera sa il umple cu apa cand le-am prisn asupra faptului. Acum iar se aude zgomotul robinetului din grandina...ma intreb ce mai pun la cale.

Cum toate frunzele au cazut, in sfarsit, iar afara este foarte placut, le-am pus la gradinarit si adunat frunzele moarte. Vreau sa semanam salata in cei 2 metri patrati pe care precedentii locatari ii destinasera legumelor. Restul gradinii este o cu iarba, si un gradinar platit de proprietar vine o data pe luna sa taie gardul viu, iar un alt domn , la doua saptamani, sa tunda iarba. Cred ca as prefera sa ma ocup eu de aceste mici munci :) dar e bine si asa.

In afara de cale, care au inflorit saptamana trecuta, in gradina sunt alte flori de iarna, portocalii, care cresc dintr-un tufis, iar in fata casei au supravietuit panselute si o gura-leului. Grapefruit (mai sunt vreo 30 pe copac) s-au copt, iar pomul face frunze noi si. deja, flori. Ieri Paul a facut dulceata cu lamai din gradina lui Sandrine, cu struguri si kaki. delicioasa. Lipseau doar miezul de nuca si un pic de scortisoara ca sa fie o adevarata dulceata de iarna. Data viitoare voi incerca o dulceata de grapefruit.

Fetelor le mai ramane o saptamana de scoala inainte de cele doua saptamani ale vacantei de iarna. Voi incerca sa lucrez doar doua zile pe saptamana in timpul vacantei, dar as vrea sa le inscriu sau la un curs de tenis, sau la unul de patine pe rotile, care au loc in cartierul nostru.
In rest, P. va sta cu ele 2 zile pe saptamana si sper sa reusesc sa le ocupam, cu gradinarit, citit, scris si alte activitati de iarna. Din trimestrul trei vor face muzica la scoala (I. pian si K. un curs de initiere) asa ca planuim sa inchiriem o pianina.