08 iulie 2007

Meteo

Cum climatul ne da de furca peste tot in lume (Valentin se plangea de 13 grade in Elvetia in luna iulie) m-am gândit sa va consolez: in Insula de Nord a noastra au fost doua saptamani cu ploi continue, in cel mai pur stil kiwi: ploaie cu galeata urmata de soare, urmata de burnita, urmata de rafale de vânt:

Din 22 iunie incoace ne-am amuzat cu patru anotimpuri intr-o zi, cum bine spune o vorba locala. De 3-4 ori m-am surprins uitandu-ma pe fereastra si spunandu-le colegilor: "cam asa era lumina la Berlin, 4 luni pe an": era afara o intunecime sa o tai cu cutitul, in mijlocul zilei. Insa diferenta majora fata de Berlin este ca niciodata negura nu a durat mai mult de 2 ore.

Anul acesta, însa, nu ne putem plânge de frig. Fetele înca ies in tricou de îndata de apare soarele, iar eu continui sa merg la birou cu o simpla haina de costum peste un tricou sau o camasa subtire. Pâna acum au fost mai multe zile cu 15-16 grade decât cu mai putin de 10 grade.

In case este rece, gratie bunei izolatii cu care se mândreste orice locuinta kiwi care (nu !) se respecta.

Insa culminatia celor doua saptamâni de ploi cu soare, ploi cu tunete, cu burnita, cu curcubee si ce o mai fi putut acumula Mama Natura in doua saptamâni, au fost tornadele !

9 tornade in doua zile, pe Insula de Nord. Daca vreti sa va amuzati, aruncati o privire pe linkul precedent. Ziarele au vorbit numai despre tornade de 3 zile incoace (doar nu erau sa vorbeasca despre bataia mar pe care au luat-o team New Zealand in Cupa Americii).

Una la periferia Auckland-ului. Sapte tornade pe o peninsula din extremul sud-vest al insulei, la vreo 600 de kilometri de noi. Peste 50 de case au suferit stricaciuni, din care unele majore, probabil ireparabile! Mii de locuinte au amas fara electricitae, telefon sau apa. Tornadele (mici in comparatie cu ce vedem in filmele de la Hollywood, cam de 10 metrid e diametru si miscandu-se cu peste 150 de km pe ora) au aparut de pe mare, au maturat ce au putut (o casa de vacanta a fost rotita cu 180° de grade, mai multe s-au ales cu acoperisurile zmulse si geamurile sparte), au 'mutat'cam tot ce le-a stat in cale (când o casa a fost distrusa aproape complet cea de alaturi nu a avut nimic !, intr-un camping, o masina de excursie a fost ridicata 3m in aer si totusi locuitorul nu a patit nimic, in timp ce caravanele de alaturi nici macar nu s-au miscat)) si apoi duse au fost.

Miracolul este ca nimeni nu a fost ranit!