05 iulie 2011

Shaky Isles

Noua Zeelanda e, intr-o mai mica masura decat Japonia, tara cutremurelor.
Intr-un an se produc aproximativ 14 000 de cutremure si cutremurase.
Majoritatea nu sunt resimtite, si de obicei nu sunt pagube.

Insa cele din septembrie 2010, februarie si iunie 2011, aparute intr-o zona despre care mai toata lumea uitase ca ar putea sa fie seismica si pe niste falii bine ascunse sub kilometri de sedimente, au fost exceptionale: Christchurch, capitala economica a Insulei de Sud, nu va mai fi niciodata acelasi oras cochet si elegant. Si din pacate socurile continua.

Pe undeva am fost norocosi, numarul victimelor nu a fost proportional cu intensitatea cutremurelor. 189 de morti insa este enorm, si cutremurul din 22 februarie a indoliat tarisoara aceasta, unde ultimul cutremur care a distrus un oras a avut loc prin anii 30.
Iar costul reconstructiei va fi de peste 20 de miliarde de euro. La la Christchurch, cartiere intregi vor trebui stramutate.

Interesant insa este ca in rastimp de o saptamana am avut doua cutremure in jumatatea de nord a Insulei noastre (North Island), cea mai putin seismic. Un cutremuras de intensitate de numai 2.9, sub centrul Aucklandului, unde nu s-au inregistrat cutremure de cand au fost inventate seismografele, ne-a speriat putin sambata seara. Nu prin intensitatea lui, ci prin posibilitatea de a prevesti o eruptie vulcanica in preparare. Aucklandul este construit deasupra unui camp vulcanic cu vreo 50 de conuri cunoscute. Din fericire, geologii spun ca nu avem de ce sa ne ingrijoram si ca mica hurducatura a fost un fenomen izolat (dar si daca nu ar fi fost asa, probabil ca linia oficiala ar fi aceeasi).

Insa acum vreo jumatate de ora, un cutremur de intensitate 6.5 pe scara Richter a scuturat centrul Insulei de Nord. De data aceasta epicentrul a fost la mare adancime, intr-o zona seismica cu un vulcan activ (Mt. Ruapehu), la 38.67°S, 175.75°E. "Exocentrul" (sau cum s-o fi numind proiectia epicentrului la suprafata) este pe malul unui enorm lac vulcanic, Lacul Taupo.

Trebuie sa recunosc ca treaba asta nu imi place deloc, deloc, deloc.