07 martie 2006

Prima saptamana numai pentru mine

De trei zile deja, am sase ore pe zi numai pentru mine. Miercurea trecuta K. a inceput scoala iar joi am cumparat o masina de ocazie, un Nissan AD DX din 1996. Masinuta merge bine si P. a pus fetele la scoala in fiecare zi, de vineri incoace, adica de 3 ori deja. Astazi ma fost insa udpa ele, deoarece P. a venit acasa de la birou numai la 6 seara. La ora 3, dupa ce s-au terminat cursurile, am avut o mini intalnire de evaluare a fetelor. cele doua invatatoare si parintii au discutat, impreuna cu fiecar ecopil pe rand, cate 10 minute, despre obiectivele pe care ni le fixam pentru urmatoarele 2 trimistre. Aici anul scolar are 4 trimestre si suntem deja in mijlocul trimestrului I.
Pentru Karine, obiectivul este sa invete toate obiceiurile clasei, unde sa isi puna caietele, de unde sa le ia, din ce grup face parte, cui sa ceara ajutorul cand nu stie ceva, pe ce tabla sa se uite cand Vesna face lectia. Copiii din clasa ei au de la 5 la 7 ani si Vesna lucreaza cu 3 grupuri simultan. Grupul fetelor mele este cel galben, al celor mai mici copii. Fiecare grup are altceva de facut in timpul lectiei si copiii trebuie sa stie ce au de facut cand Vesna le spune 'acum grupul galben face asta'. Ca si obiectiv scolar Karine trebuie sa invete alfabetele in franceza si engleza, si sunetele literelor, in ambele limbi.

Evaluares lui Irène a urmat dupa. Ea trebuie sa invete sa nu mai vorbeasca cu voce tare cand lucreaza si se gandeste la ceva si s anu mai alerge prin clasa. Cat despre progresele strict scolare, ea are alfabetul si sunetele literelor in engleza, deoarece pe cele in franceza le stie deja aproape toate.

Cat despre mine, obiectivul este sa imi gasesc un serviciu care sa imi placa, sa fac deci dosare peste dosare de candidatura, sa le trimit, sa merg sa vorbesc cu oamenii din agentille de recrutare si sa reincep sa lucrez pentru teza sau sa fac un curs de specialitate. In plus, casa are inca nevoie sa fie aranjata, fetele trebuie asteptate la 3-4 cu o masa calda pentru ca la scoala nu este cantina, apoi sunt temele lor de facut (greu greu, pentru ca vin foarte obosite) si ziua trece fara sa o vad.

05 martie 2006

Birthday party



Karine a implinit 5 ani saptamana aceasta si a inceput scoala! Doua evenimente demne de a fi sarbatorite. In Noua Zeelanda copiii sunt primiti la scoala incepand cu ziua in care implinesc cinci ani si K. abia astepta sa mearga. In fiecare dimineata, ea era prima care se scula, se spala, se imbraca, pentru a fi gata sa o conducem pe sora ei mai mare la scoala. Iréne tandalea in pat, miorlaia sa mai doarma putin, in timp ce Karine era gata in 5 minute. Iar cand ajungeam la scoala fugea in clasa, controla rafurile si cutiile cu carti si abia se lasa condusa afara cand clopotelul suna.

Pe 28 februarie, deci, domnisoara a primit cadourile din partea noastra, un rucsac de scoala roz pe masura ei (16 litri numai), o cutie de mancare cu compartimente, dat fiind ca scoala nu are cantina si orele dureaza de la 9 la 3, o plosca pentru apa, tot roz si o trotineta rosie. Domnisoara a suflat cele 5 lumanari de pe o pavlova (prima mea tentativa, foarte reusita, de prajitura traditionala neo-zeeandeza, care de obicei se mananca de Craciun).

Pe 1 martie a fost prima ei zi de scoala, iar eu am filmat cu mandrie pisicuta cea mica ce a intrat in clasa fara nici o teama. Am dus-o, am prezentat-o Vesnei, invatatoares de franceza, care desigur o cunostea deja. Am discutat cateva minute, apoi Vesna ne-a aratat cuierul ei, locul la masa si a trimis toti copiii in curte pana suna clopotelul. K. a plecat sa se joace iar cand clopotelul a sunat a intrat in clasa fara sa se intoarca sa imi spuna la revedere. Iar eu am filmat ca o mamica mndra ce eram un pui mic care pornea vitejeste in viata ei de scolarita. La ora trei dupa-amiaza aveam doua scolarite vesele de luat acasa.

A doua zi a avut deja prima zi in engleza, limba pe care inca nu o intelege, insa era zi de inot asa ca a revenit acasa foarte incantata ... si in capsorul ei a decis ca fiecare zi cand au ore cu Miss Dorothy, invatatoarea de engleza, e zi de inot. In plus, abia am reusit sa le iau pe amandoua acasa deoarece se jucau cu insecte ca si cele din fotografie.

Iar vineri a venit din nou vesela acasa.

Astazi, duminica, e mare birthday party in gradina. Am invitat la ceai pe toti mici ei prieteni si asa s-au adunat 7 copii si parintii lor. Sper ca vom reusi sa organizam harmalaia in mod placut pentru toata lumea.