02 martie 2007

Timpul zboara


Fetele au inceput scoala in 7 februarie, dupa Waitangi Day, ziua ce seamana cel mai mult cu o sarbatoare nationala, aici in Kiwiland.
Ritmul a redevenit sustinut in a doua saptamana de scoala, iar acum suntem cu totii in viteza de croaziera. I. a trecut in clasa copiilor mari, unde s-a integrat foarte bine. K. a ramas in clasa copiilor mici, insa a trecut oficial din anul intai in anul doi. Saptamana de adaptare a fost dificila pentru K., care ar fi vrut sa fie mai departe cu sora ei, insa acum pare multumita de soarta ei. K. a inceput in sfarsit sa vrea sa citeasca si sa scrie cat de cat citet, insa nu suntem inca intr-un ritm de alfabetizare normal. Toata lumea spune ca domnisoare e foarte desteapta si incercam sa aflam ce o blocheaza la scris si citit.

In 28 februarie a fost ziua ei si . intre altele - a primit de la tatal ei un colier cu un carlig de pescuit sculptat intr-o piatra verde asemanatoare cu jadul, numita simplu greenstone sau pumanu in limba maori.

Pandantivul din jad punamu (de culoare verde inchis) sau din os (alb), suspendat pe un fir de piele, este o bijuterie maori traditionala. P. a petrecut ore intregi pana a gasit unul micut, pe 'masura' sarbatoritei. Domnisoarei i-am spus ca este un cadou de fetita mare si se pare ca a inteles destul de bine ca dupa 6 ani s-a cam terminat cu prostiile.

Fiecare dintre sculpturile si desenele maori traditionale are o simbolistica precisa. Carligul de pescuit simbolizeaza prosperitatea, forta, hotararea si sanatatea si are puterea de a asigura calatorii sigure peste ape. Ceea ce P. nu stie este ca este un model pe care de obicei il poarta barbatii sau baietii, dar simbolistica i se potriveste destul de bine lui Kai.

Ziua ei a fost sarbatorita deocamdata doar in familie, insa domnisoara planuieste sa invite toata clasa la o petrecere pe plaja. Mamei domnisoarei ii insa e groaza de un singur lucru : animatiile de organizat pentru copii. O petrecere aici dureaza cam doua ore si este destul de intensa: se pare ca toti copiii trebuie tinuti ocupati, nu cumva sa le vina ideea sa faca ce ii taie capul...