05 mai 2007

Toamna indiana

In tara kiwi nu se intampla nimic deosebit.

Ziarele se intrec sa vorbeasca despre pretul incredibil si nejustificat al locuintelor (acum un an si jumatate, când le vorbeam despre faptul ca o casa la Auckland, de lemn, veche si neizolata, costa mai mult decat o casa de caramida in unele zone din Elvetia, oamenii se uitau la mine ca la un extraterestru).

Din pacate, nu putem spera ca preturile se vor stabiliza curand, deoarece nu este o problema a legii cererii si ofertei. Piata kiwi a locuintelor este deformata de un numar de factori care - toti - imping preturile locuintelor pana la cer. Banca nationala (Reserve bank) vrea sa diminueze inflatia si mareste in mod arbitrar dobanzile (spre nefericirea exportatorilor in acelasi timp cu a celor care doesc sa isi cumpere prima casa). Noua Zeelanda nu are un real sistem de pensii si atunci oamenii investesc in 4-5 case, pentru a-si asigura un venit decent din chirii (chiria noastre este jumatate din cel mai mare salariu al familiei). Anumite tipuri de profituri nu sunt impozitate, ceea ce face ca nemumarati investitori cumpara, renoveaza si revand case intr-un ritm infernal. Bancile acorda imprumuturi de 100%, fara nici un fel de depozit, iar familiile neozeelandeze se indatoreaza peste masura pentru a cumpara o locuinta. Saptamana trecuta, prieena noastra J., colega de serviciu, care a vandut un apartament la Londra inainte a a-si urma sotul kiwi la Auckland, a descoperit cu tristete ca nu isi poate permite sa cumpere o locuinta cu 3 camere in North Shore. Rata lunara ar fi fost la fel de mare ca si salariul sotului ei, inginer la o firma de telefonie mobila (ca s ava faceti o idee, rata lor lunara, pentru o casa cu 4 camere, solida doar, fara pretentii speciale si intr-o zona corecta dar nu bogata, ar fi fost de 3500 de dolari kiw,, sau 3000 de dolari americani !). In momentul de fata, toata lumea asteapta o interventie guvernamentala care sa calmeze escalada preturilor. Insa e posibi ca interventia a fi ca si celelalte interventii ale guvernelor kiwi: cu efecte marginale sau neglijabile.

In afara de case, politica kiwi este agitata de discutiile despre o lege privind deptul parintilor de a-si bate copiii...

Cat despre noi, ne bucuram de ultimele zile de vreme (deosebit de) buna. Acum sunt 17 grade si inca nu a fost nevoie sa incalzim casa, in afara unei nopti reci, cand am pus in functiune caloriferul din camera fetelor. Ziarele incep sa vorbeasca despre instalarea unei front de aer cald, legat de fenomenul La Ni~na (ceea ce se traduce prin fatptul ca iarna va sosi mai incet decât de obicei si ca temperaturile nu vor coborâ, ca si anul trecut, sub normala sezonului).

Fetele au inceput trimestrul al doilea, dupa vacanta de Paste. Vin inca de la scoala desculte si imbracate doar in tricou, sau maillot, desi pleaca imbracate cu jachete de toamna.

In gradina, grapefruit incep sa ingalbeneasca iar mandarinele vecinilor sunt deja dulci, desi coaja e inca verde.

P. a candidat pentru un post in departament, si nu a fost nici macar invitat la interviu. Cum postul nu era in domeniul lui, nu aveam asteptari prea mari, insa speram ca va avea interviul. Ieri a implinit 33 de ani.

2 comentarii:

ADOLESCENT CLUB spunea...

Citesc din cand in cand blogul tau. Histoire de me souvenir...Am petrecut un an in Noua Zeelanda, nu am ramas din diferite motive, dar post urile tale imi amintesc de paduri, de mugetul marii tazmaniene, de ploile interminabile ... mi-e dor desi nu credeam ca imi va fi.
Bonne continuation si profitati de sederea voastra acolo .
A plus, a te lire.

Anonim spunea...

Multumesc pentru mesaj, Dana ! M-am rusinat dupa ce am citit comentariul tau si m-am dus sa corectez repejor greselile de tipar din ultimul text (sunt specialitatea mea dn pacate, ...).
Sper ca aveti amintiri frumoase din Noua Zeelanda. Pentru noi e un loc special, in ciuda tuutor dificultatilor si (uneori) dezamagirilor.